Skibet Brita blev bygget på Øxenbjerg værft, Svendborg i 1911 til fragtsejlads under sejl. Brita sejlede i mange år i Sverige. Under en storm sank skibet syd for Samsø i 1941. Skibet blev kort efter hævet og istandsat af M.A.Fyvbjerg.

Under 2. verdenskrig blev Brita brugt til at transportere jøder over Øresund til Sverige i sikkerhed. Den største enkelt transport af jøder fra Danmark til Sverige var ombord på Brita (LINK) Efter krigen fungerede skibet, som sten- og vragfisker indtil det, som et nedslidt vrag, blev sat til salg.

Otto og Jens Leth købte skibet i 1972. Med ukuelig optimisme og en helt særlig fornemmelse for det historiske og kulturelle i dansk skibsfart, brugte Otto utallige timer på en gennemgribende restaurering, der har ført skibet tilbage til sin oprindelige skikkelse. Skibet er så gennemført restaureret, at det har fået status af Historisk Monument og er i dag en del af dansk kultur arv.

Skibet fremstår i dag næsten som dengang, hun forlod værftet i Svendborg i 1911. Brita Leth er naturligvis blevet udstyret med moderne navigations- og sikkerhedsudstyr. Der er desuden indrettet en salon og 6 kamre i det gamle lastrum. I forbindelse med istandsættelsen af skibet blev efternavnet Leth tilføjet.